In memoriam – Josip Garilović – Joka

In memoriam – Josip Garilović – Joka

Jučer, u srijedu 10.1.2018., na posljednjem ispraćaju dugogodišnjeg člana našeg Društva Josipa Garilovića Joke, okupio se veliki broj Požežanki i Požežana, a među njima i veliki broj požeških planinara.
Na sprovodu je ispred HPD-a „Sokolovac“ Požega održan govor u nastavku:

Ožalošćeni skupe,
pristigli smo na posljednji ispraćaj gospodina Josipa Garilovića, liječnika mnogih požeških građana, prijatelja Joke i poznatog i dugogodišnjeg požeškog planinara koji je ostavio trajni trag u požeškom i slavonskom planinarstvu.
Obitelji gospodina Garilovića izričem duboku sućut u ime generacija požeških planinara.
Nisu česti ljudi koji svoj život, vrijeme dokolice, poklone planinarstvu i planinarskom društvu, uz vidljive tragove tog odnosa, a kako je doktor Garilović to činio četiri desetljeća u angažiranom radu Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“ Požega. Uz sva najviša društvena i hrvatska priznanja za svoj rad, požeški planinari i u trenutku ovog posljednjeg ispraćaja, izriču mu najiskreniju zahvalnost.
Dragi Joka, od danas ćeš i Ti počivati u najstarijem gradu Požege, a kameni obelisk bit će znamen nama tvojim poklonicama, uspomena na čovjeka s kojim smo rado planinarili diljem zavičajnog gorja. Ovdje već počivaju zemni ostaci požeških velikana planinarstva Julija Kempfa, Makse Kuntarića, Antuna Petkovića, Stjepana Lovrića, Ivice Martineka, ali i stotina i stotina onih koji su bili društveni korpus „Sokolovca“ tijekom njegovih 120 godina postojanja. Povjesnica našeg Društva je iznimno bogata u djelima, kao i ljudima koju su ta djela i aktivnosti uspješno ostvarivali. Dijelom toga, dragi Joka i Vaša je zasluga.
A već tijekom nedjeljnog izleta na Požešku goru mi ćemo pogledom tražiti vaše mjesto u izletničkoj koloni, a uhom očekivati vaš glas i uvijek rado pripremljenu informaciju o planinarskim ciljevima, okolini i ljudima koji ovdje žive.
Bili ste prijatelj na planinarskoj stazi mnogima, uzor mladima i učitelj onima koji hoće slijediti vašu prirodnu orijentaciju življenja. Bili ste čovjek koji je zračio plemenitošću i solidarnošću i uvijek „prva pomoć“ na svima našim planinarskim izletima. Taj čin brige, savjeta, pripomoći, nikada vam nećemo zaboraviti.
Dragi doktore Garilović, stotine i stotine izleta ste bili vodičem požeškim planinarima diljem Papuka, zapadne Krndije, Požeške gore i zavičajne Dilj gore. Kao čaglinski dječarcu, a osobito kao građaninu Čaglina i Požege, Dilj gora je bila vaš životno voljeni prostor na čije ste vrhove, kose, izvore, potoke sustavno dolazili zagrabiti životnu supstancu, osjećajno ih doživljavati kao životnu sastavnicu i pritom osjećati miris šumskog cvijeta, pogledom pratiti let leptira i ptice, udisati miomirisni zrak gorske tišine…
Cijenjenoj obitelji Garilović se pridružujemo u žalosti, ali i žal za smrću Joke iskazuju i brojni požeški planinari. Nama je njegova smrt nenadoknadiv gubitak, trenutak naglog nestanka, jer je doktor Josip Garilović bio osobita planinarska karizma Hrvatskog planinarskog društva „Sokolovac“.
Počivaj u miru Božjem dragi Joka, i neka ti laka hrvatska gruda.

In memoriam – Josip Garilović Joka

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll Up