Obilježili smo Međunarodni dan planinara 7.03.

Obilježili smo Međunarodni dan planinara 7.03.

Članovi HPD Sokolovac Požega u pješačkoj zoni grada promovirali su planinarenje i rad društva u prigodi Međunarodnog dana planinara.
Po peti puta obilježavamo Međunarodni dan planinara, kao osoba, kao jedinki, a u prosincu obilježavamo Međunarodni dan planina. Želimo naše sugrađane upoznati i pozvati da nas se pridruže u planinarenju, da razvijaju svoje tjelesno i psihičko zdravlje, jer planinarenje nije samo besciljno lutanje po planinama i osvajanje vrhova. Na njima i tako ostajemo samo kratko i što proje krećemo dolje, nego je to i označavanje planinarskih putova, održavanje planinarskih objekata, širenje ekološke svijesti i potrebi zaštite prirode. Planinarenje je i druženje pa pozivamo građane da nam se pridruže, da promijene svoj stil života koji nas sve više veže za računalo i tipkanje po mobitelima – istakao je predsjednik požeških planinara Predrag Livak, koji dodaje da su među prvima počeli obilježavati dan planinara a sada im se već pridružuje više društava u Slavoniji
Malo je onih koji znaju da se 7. ožujka obilježava Međunarodni dan planinara. I ovim danom, kao brojnim drugima poput Međunarodnog dana planina (11. prosinca), želi se ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinskih eko-sustava, ali i unaprjeđenja života ljudi u planinskim zajednicama.
Kao i oceani i vlažne šume, planine su nužne za život, zauzimaju oko petinu svjetskog kopnenog područja i osnovni su životni oslonac čak desetini ljudske populacije. Sadrže bogate resurse pitke vode, energije i biološke raznolikosti.
Masovniji planinarski pokret nastao je u 19. stoljeću, a prvi planinarski pothvati razumijevali su isključivo kretanje prirodom, za razliku od današnjih širokih aktivnosti koje se protežu od planinarstva i alpinizma do speleologije i orijentacije u prirodi.
Planinarenje je na prvom mjestu način i stil života, a nakon toga i niz aktivnosti. Osnovni motivi za planinarenje jesu čovjekova želja za vječnim kretanjem, upoznavanjem prirode, prostora i novih ljudi, osvajanjem novih vrhunaca, potreba za ravnotežom i zadovoljstvom.

Istinski ljubitelji planina cilj i sadržaj planinarenja vide u užitku, spajajući time fizički i duhovni rast.

Na štandu u pješačkoj zoni članovi HDP „Sokolovac“ pozvali su sugrađane da se upišu u planinarsko društvo i pridruže se njihovom radu i brojnim izletima tijekom godine.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll Up