Preko Pliša – izlet 29.04. 2018.

Preko Pliša – izlet 29.04. 2018.

U želji za cjelodnevnim boravkom u prirodi dogovorili smo izlet na Papuk. Nismo znali gdje točno. Prepustili smo Miši organizaciju s punim povjerenjem. Iako se on nije pojavio povjerenje je opravdao. Vodička našeg izleta bila je Božica. I tako krećemo prema Plišu gdje nas Božica detaljno obavještava o planu uspona i padova. Osam ajmooo…. Od Pliša prema Orahovim vodama, zapričavamo se i gubimo, ali ne u pravom smislu. Više bih rekla da istražujemo. Jer šuma je prozračna, putevi vidljivi i čisti. Cijelim putem srećemo planinare poznate i nepoznate. Kod Orahovih voda slijedi pauza za ručak. Botanika je zanimljiva pa Božica i Danica dolaze nešto kasnije.
Grupa koja se okrijepila nastavlja prema Ivačkoj glavi. To je kamenit vrh na glavnom hrptu Papuka. Ime je navodno dobila po veličkom plemiću Ivanku, a u davnini je bila poznata i pod imenom Klinovac. Na vrhu je nekoć stajala razgledna piramida, podignuta radi prostranog vidika preko Podravine sve do planine Mecsek u Mađarskoj, a preko Požeške kotline do bosanskih planina. Iako danas nema piramide, po slikovitosti vrha i vidika s njega, Ivačka je glava najljepši vrh na Papuku i jedan od najljepših u slavonskom gorju. Tu srećemo planinare iz Belišća, Vukovara i tko zna od kud sve ne….Slikanje 😉
Vraćamo se na Orahove vode po stvari i punimo bočice vodom iz izvora. Nismo baš sigurni u njenu pitkost, ali žeđ je velika nakon svega što smo pojeli i vrućine koja je izuzetno jaka za ovo doba godine.
Penjemo se prema Mališćaku, opet kroz dvije staze, istražujemo…“Može se ovuda….i ovuda…pa se popneš…..ovdje se ne penješ ideš lagano…“ i tako komentari na sve strane. Ajmoooo!…pa kuda koji i nađemo se na istom mjestu. Slikanje i na Mališćaku i naravno zafrkancije koje neću ni spominjati 😉 Nek ostane nešta i u planini.
Spuštamo se preko Turjaka i floristički najzanimljivijeg područje Parka prirode Papuk.
Botaničkom staza koja prolazi stogodišnjom šumom hrasta medunca i crnog jasena unutar koje se javljaju otvorena kamenjarska područja i mali vapnenački travnjaci. Na tim malim šumskim travnjacima raste najveći broj ugroženih i zaštićenih biljaka Parka prirode. Osim što je floristički izuzetno vrijedno ovo područje predstavlja i prvo sigurno nalazište vrste guštera ivanjski rovaš (Ablepharus kitaibelii) u Hrvatskoj. Pratimo i proučavamo edukativne table najzanimljivijih zaštićenih i ugroženih biljnih, ali i životinjskih vrsta Papuka.
Iz šume izlazimo oko 18,00 sati i to vrlo zadovoljni, ali i nestrpljivi. Žudimo za kavom i pitkom vodom. Zalihe izvora iz naših bočica su presušile. Red je po starom običaju stati u Čiča Mati, jer važno je napraviti rezime današnjeg dana. A rezime se odnosi i ne neke godišnjice brakova. Sretno! 😉

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll Up