Susret planinara i pjesnika – Sovsko jezero 2018.

Susret planinara i pjesnika – Sovsko jezero 2018.

Na ovoj tradicionalnoj manifestaciji danas se na Sovskom jezeru okupilo oko 170 planinara iz 10 slavonskih planinarskih društava (HPD “Cibalia” Vinkovci, PD “Dilj gora” Sl. Brod, HPD “Sunovrat” Đurđenovac, HPD “Belišće” Belišće, HPD “Strmac” N. Gradiška, HPD “Sokol” Feričanci, PD “Krndija” Našice, HPD “Klikun” Pleternica, PD “Đakovo” Đakovo, HPD “Bršljan – Jankovac” Osijek), i iz PD “Čičak”Orašje (BiH).
Polazak na izlet je bio sa imanja OPG Emić u Ruševu, gdje su nas ljubazni domaćini dočekali i počastili u prekrasnom prirodnom okruženju u kojem se nalazi etno kuća, sjenica i ribnjaci. Vlasnik OPG-a, Željko Emić, u prošli četvrtak sudjelovao je u markiranju staze, a i danas kao pomoćni vodič.
Staza je bila nezahtjevna, a prolazili smo kroz livade, proplanke, uske šumske staze i šumske putove uz povremeno osvježavanje divljim trešnjama i divljim jagodama.
Ritam hoda je bio taman, a raspoloženje iznadprosječno…
Iako je program ove manifestacije godinama poznat (izlet, recitacija pjesama, izložba slika, druženje i sl.), današnji dan će ostati zabilježen po nekim zanimljivostima: po prvi puta su na izletu u organizaciji našeg Društva sudjelovali članovi neformalne planinarske skupine “Šapice”, a iako na izletima našeg Društva se često mogu vidjeti kućni ljubimci (psi), ovaj puta su s nama bila čak tri kućna ljubimca dok je ovaj susret bio najposjećeniji u zadnjih desetak godina.
Uz desetak recitatora i pjesnika iz navedenih društava i iz Udruge zavičajnih pjesnika i slikara Požeško-slavonske županije “Matko Peić”, na kraju je izveden igrokaz “Ispovijed”, autorice Marije Iličić, koji su izveli glumci amateri (“Naša mala družina”), i kojim su svi bili oduševljeni.
Ispjevana je i zanimljiva pjesma o šumama i gorama koja se inače pjeva uz gitaru, ovaj puta bez gitare (Dario Škrnjug), a zanimljiva je bila i izvedba pjesama Rade Šerbedžije i Dine Dvornika uz glazbenu podlogu gitarskog virtuoza Carlosa Santane, koje je recitirao planinar iz Sl. Broda (Silvio Safundžić).
Prema ocjeni Prosudbene komisije na čelu s Mirjanom Bajić, uz članove Snježanu Poljak (ujedno i voditeljicu programa), i Vinka Benića, najboljom je proglašena pjesma “Molitva za Slavoniju” pjesnikinje Mire Šulc, koja je za nagradu dobila majicu s logom 120-e obljetnice našeg Društva.
Vrijedne članice i članovi našeg Društva pripremili su ukusan grah koji je, kao i prošle godine, za sve sudionike bio besplatan.
Hvala svima na dolasku, i vidimo se i na godinu…

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll Up