Lipanj u Lipiku – 17.06. 2018.

Lipanj u Lipiku – 17.06. 2018.

Volim taj Lipanj u Lipiku. Bude tu dobrih ljudi, ni premalo ni previše. Domaćini su uvijek besprijekorno organizirani. I šteta bito bilo propustiti. Mada je noć prije, toliko padala kiša da smo vijećanje o „ići ili ne“ ostavili za jutro.
Jutro je donijelo dovoljno sunca da okupi osamnaestero planinara kod Ćire. Doček u Lipiku pun smijeha i dobrog raspoloženja uz dekustacije domaćih slano slatkih kolača i likera. Predsjednica Manuela besprijekorna u organizaciji, kao i uvijek.
Razigrani odlazimo vlakićem do polazne točke. Trasu od Skenderovaca preko planinarskog skloništa “Točkica” u Gagiću, Gaja, Sladunja, Čardaka do motela u Bijeloj Stijeni u duljini od nešto više od 8,5 km. Manja grupica izabrala je kraću stazu do „Točkice“ i nazad.
Staza savršeno očišćena, gusto markirana puna mirisa livade, lipe. Puna okusa dudova, divljih trešanja, višanja. Puna starih sorata jabuka, krušaka, oskoruša. Dijelom staze i prolazimo kroz nekadašnje, a sada zaraslo i napušteno, naslje.
„Točkica“ nas dočekuje s tradicionalnim doručkom. Zadržavamo se kratko i nastavljamo prema Bijeloj Stijeni. U ovom slučaju misli se na ostatke srednjovjekovne utvrde koja se može primjetiti s prometnica što spaja Lipik i Okučane.
Međutim oblaci su prekrili nebo i kiša je bila neizbježna te samim tim mijenja se plan srednjovjekovne Bijele Stijene u motel istog naziva. Prošli smo kroz toliko blata što je vjerujem malo tko do sada prošao. Ali u takvom vedrom raspoloženju i s pjesmom. Pustili su nas i u motel tako mokre, blatnjave i žedne. Mokri što od kiše što od velike sparine.
Odlazimo kombijima ponovno u lipički park. Živopisan park ograđen je visokim drvećem s obje strane alejama lipe, hrasta lužnjaka, graba i divljeg kestena. Rubno je perivoj opasan drvoredima divljeg kestena, javora, katalpe i graba. Zaštićen je od 1965 godine kao “spomenik parkovne arhitekture”, jedan od najljepših u Hrvatskoj.
Naši domaćini nas dočekuju s ručkom, svinjski i pileći paprikaš. Ovaj Lipanj pamtit ću po mnogobrojnim društvima. Na stanicama „Lipe“ piše: „više od 140 planinara i planinarki iz Psunja Pakrac, Jelengrada Kutina, Zmajevca Novska, Vidima Kutjevo, Klikuna Pleternica, Bršljan-Jankovca Osijek, Sokolovca Požega, Petrovog vrha Daruvar, Strmca Nova Gradiška, Mališćaka Velika, Šapica te iz susjedne BiH Kanjona Sanski most, Majevice Srebrenik, Eko sporta Ključ i Lipe Odžak uz nekolicinu izletnika došlo je ipak do Bijele Stijene, na lokaciju plana B kod motela. Veći dio šetnje obroncima Psunja protekao je uz ugodno toplo i pomalo sparno vrijeme i veselo ozračje među sudionicima pohoda uz pjesmu koju su poveli prijatelji iz Bosne i Hercegovine koja je odjekivala tijekom pohoda.“
Vidimo se opet! Nikada nije monotono u Lipiku. Na fotografijama zahvaljujemo Šapici Miši 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Scroll Up