Zadnja prvoga 2019. – Gazije & Krndija

Zadnja prvoga 2019. – Gazije & Krndija

U prošlu nedjelju smo bili na izletu naziva “Zadnja prvoga” koji već više od 20 godina organizira HPD “Sunovrat” Đurđenovac. Na put smo krenuli u 7.45 ispred Ćire, preko Orahovice, ne znajući u kakvu se sniježno-šumsku avanturu upuštamo. Na svu sreću, uz dobre kopilote, dolazimo do našeg odredišta – Planinarska kuća “Tivanovo”. Zanimljiv naziv izleta znači da se održava zadnje nedjelje u prvom mjesecu, a izlet slična naziva “Prva zadnjega” takav isto Društvo organizira svake godine prve nedjelje u prosincu.
Svi sudionici su dočekani s tradicionalnim doručkom (kruh i mast), i toplim čajem. Nakon pozdravnih riječi domaćina i predstavnika udruge “Slavonski planinari” i zajedničke “obiteljske” fotografije sudionici su krenuli na jednu od 3 ponuđene staze. Mi smo odabrali ultrakratku stazu i nismo se pokajali iz 2 razloga;
1. Staza je ipak potrajala 3.5 sata,
2. Naš vodič, Branko Tivanovac, nas na stazi koja dijelom prolazi kroz mjesto Gazije, upoznao sa zanimljivom poviješću mjesta uz opis zanimljivih kuća, vodenica, crkvi, lipa i ambara….
Saznasmo tako i da je ovdje zbog čistog zraka i blagotvorne mikroklime svojevremno boravila i Dora Pejačević, a u novije vrijeme iz istih razloga ovdje dolaze ljudi s Jadrana. Doznasmo i kolokvijalni naziv stanovnika ovog mjesta: “Gazijati”.
Nakon izlaska iz mjesta prolazimo kroz vinograde i dolazimo u šumu kroz koju smo prošli putevima: Put dide Račkog i Tragom prvog izleta našičkih planinara. Miris ukusnog graha nam je dao do znanja da je Planinarska kuća “Tivanovo” blizu.
Po dolasku do kuće susrećemo grupu koja je krenula iz Kutjeva, a među njima i članove HPD “Sokolovac” Požega. Poslije konzumacije ukusnog graha pripadajućih likvida, preuzimanja zahvalnica, pregleda kuće, obaveznog naslikavanja ( 🙂 ), i druženja s planinarskim prijateljima vraćamo se kući preko Našica.

Scroll Up