HPD SOKOLOVAC POŽEGA – FOTO NATJEČAJ I IZLOŽBA 2022. GODINE – POŽEŠKI GORSKI STRAŽARI – SREDNJOVJEKOVNE UTVRDE POŽEŠKE GORE

HPD SOKOLOVAC POŽEGA – FOTO NATJEČAJ I IZLOŽBA 2022. GODINE – POŽEŠKI GORSKI STRAŽARI – SREDNJOVJEKOVNE UTVRDE POŽEŠKE GORE

Pozivamo Vas na foto natječaj planinarske fotografije koji će biti otvoren 21. prosinca 2021. Tema natječaja su fotografije srednjovjekovnih utvrda Požeške gore, njihovih ostataka i okoliša oko njih, te požeškog Starog grada, čiji je položaj također izdanak Požeške gore, a svojim gradskim položajem i visinom svakako daje planinarski značaj i nezaobilaznu planinarsku ili turističku lokaciju. Kraj natječaja je predviđen sa zaključnim danom, petkom, 1. travnja. 2022. nakon čega će se u svibnju održati i izložba fotografija u Požegi. Svrha svega je populariziranje i promocija Požeške gore i njenih znamenitosti. U natječaju mogu sudjelovati domaći i strani planinari, fotografi te zaljubljenici u prirodu i povijesne znamenitosti.

Pravila natječaja:
Tema su srednjovjekovne utvrde, kao omiljene planinarske odrednice Požeške gore – Viškovački grad, Vrhovački grad, Dolački grad, grad Vrbova, Gračanica, te požeški Stari grad. Utvrde na Požeškoj gori su tema i kontrolne točke planinarske obilaznice „Pet utvrda Požeške gore“.
Fotografije koje dolaze u obzir moraju sadržavati motiv utvrde, njenih dijelova, kamenih ostataka ili okoliša oko njih, a koje imaju umjetničku ili kvalitetnu dokumentarističku formu. Također dolaze u obzir i fotografije prirodnih zanimljivosti zabilježenih na požeško-gorskim utvrdama. Fotografije molimo obavezno slati u .jpg / .jpeg formatu, u originalnoj veličini – pojedinačno do 5 MB i rezoluciji 300 dpi (nikako slati fotografije smanjenih veličina iz raznih mobilnih aplikacija i društvenih mreža).

Računalna obrada fotografija je dozvoljena uz umjerenu primjenu, a nisu dozvoljene montaže i fantazijski ishod fotografije koji bi izmijenio izgled utvrde i njenog prirodnog okoliša. Fotografije slati u digitalnom obliku putem elektroničke pošte na e-mail: biblioteka.papuk@gmail.com
U naslovu je potrebno dodati – „Foto natječaj Sokolovac“. Fotografije je moguće slati u privitku e-maila, a veće datoteke putem wetransfer-a. Fotografiju je potrebno numerirati, potpisati imenom i prezimenom, te nasloviti uz godinu snimke. (npr. 1_ Pero Perić_Sumrak na Dolačkom gradu_2020)
Prijavljuje se maksimalno 5 fotografija motiva i lokacija po želji.
Stručni žiri sastavljen od nekoliko požeških fotografa i povjesničara umjetnosti, čija će imena biti naknadno objavljena, izabrati će najprije 30-ak najboljih uradaka od kojih će se formirati izložba u svibnju u Požegi. Zatim će birati 6 najboljih radova i autora, za svaku utvrdu po jednu pobjedničku fotografiju, a autore pobjednike očekuju prigodne i simbolične nagrade. Izložba će biti upriličena i na web stranici HPD Sokolovac, a požeška lokacija izložbe fotografija, uz datum otvorenja će biti naknadno objavljena.

S obzirom da je u planu izdavanje i prigodnog kompleta sa 12 razglednica, s tekstom o znamenitostima požeških srednjovjekovnih utvrda, te mapom smještaja – šest pobjedničkih i još šest drugoplasiranih fotografija će biti štampane kao razglednice sa imenom autora pojedine fotografije i autorovog naslova. O ovom prigodnom izdanju koji je u planu, biti će kasnije riječi i obavijesti.
Natječaj traje od 21. prosinca 2021. do 1. travnja 2022. godine. Za sva dodatna pitanja se možete obratiti na mail – biblioteka.papuk@gmail.com ili na mobilni broj – 0989735212

Vjekoslav Kramberger
urednik Biblioteke Papuk
HPD Sokolovac Požega